Ada Lagi Orang Baca Blog?


1. Lama sangat tak menulis dekat sini. Well, so many things have changed. Media berpindah randah disebabkan manusia sendiri yang sifatnya berpindah randah. Circa 2000 sampai 2013, blog waktu tu sangat hype. Hampir semua orang nak buat blog. Myspace dah mati. Friendster dah hanyut ke mana. Facebook bosan dan buruk. Twitter jauh sekali dikenal orang. Jadi blog jadi medium untuk semua benda. Diari, cakap kosong, cari jodoh, dan kongsi resipi, semuanya di blog.

2. Tapi ada lagi tak orang baca blog? Ada. Dulu waktu twitter baru muncul, ia digelar mini blog. Sebab waktu tu, orang taktau nak label twitter tu apa. Newsfeed? Mini status? Tak tau. Jadi orang panggil twitter tu mini blog. Lama-lama, twitter digemari lebih daripada blog tu sendiri. Sebab apa? laju, mudah, ringkas and padat. Nak pulak bila ada fungsi thread. 140 aksara jadi total useless bila twitter benarkan thread.

3. Macam mana pun, blog tetap jadi pilihan untuk ramai penulis. Penulis moden masih lagi berkarya dekat blog. And dah tentu, pembaca blog masih lagi ada. Cuma cara membaca saja berbeza. Takda lagi bacaan panjang yang mengambil masa lebih dari 10 minit. Blog terpaksa bergerak dengan lebih interaktif and dinamik. Takda cara lain. Kalau tak, mati. Aku sendiri penat nak menulis. Tapi aku kuatkan jugak. Sebab takda lagi orang yang baca blog ni.

Dari sini

6 comment(s):

incendianna said...

Eh hello aku baca la wehhhhh.

fthlnzm said...

Okay somehow this comment makes me motivated nak tulis lagi dekat blog. Yeay!

Anonymous said...

Helloooo I check up on this blog once in a while. You still have tons of readers so don't fret.

Behind The Pink Suit said...

I read it and i love it, please write more hehe

Behind The Pink Suit said...

I read it and i love it, please write more hehe

Behind The Pink Suit said...
This comment has been removed by the author.